Ways of Tackling Climate Change

Go for Climate Strike!

Ryhdy ilmastolakkoon!

10.03.2019

Politicians tend to be populistic and maximize the gains of own and their party before and after elections instead of real common good. To put it together politicians avoid doing decisions which distract their supporters up to the end. But with climate change there is just one clear conclusion: in some degree you must compromise on your living standards and consumption. And that ain’t a pleasant message for all – it’s hard to give up on acquired advantages, whether it’s an autumnly flight to Asia or a daily meal of meat.

That’s why we need climate strikes and strong political pressure. We don’t have time to slow change which doesn’t sting a bit – and that “silent change” is what politicians are promising.

Rosie Smart-Knight’s writing on her climate strike action on The Guardian:

The Guardian on Greta Thurnberg:

Poliitikoilla on tapana olla populistisia ja todellisen yhteisen hyvän sijaan pyrkiä maksimoimaan oma ja puoleensa kannatus vaalien alla ja välillä. Summaten poliitikot välttävät viimeiseen asti tekemästä päätöksiä, jotka suututtavat omaa kannattajakuntaa, mutta ilmastonmuutoksen edessä on vain yksi selkeä ratkaisu: omasta elintasosta ja kulutuksesta on vähintäänkin jossain määrin tingittävä. Ja se ei ole kaikille mitenkään mukava viesti, saavutetuista eduista on sangen vaikea luopua, oli se sitten loppusyksyinen lento Aasiaan tai päivittäinen liha-ateria.

Siksi ilmastolakkoja ja voimakasta poliittista painetta tarvitaan. Meillä ei ole aikaa hitaisiin muutoksiin, jotka eivät tunnu missään tai kirpaise yhtään – ja näitä poliitikot mielellään lupailevat. Esimerkkinä Sampo Terhon identiteettikampanjointi yksityisautoilusta: https://blogit.iltalehti.fi/sampo-terho/2019/03/03/siniset-on-autoilijan-asialla/

Ohessa Rosie Smart-Knightin kirjoitus ilmastolakkoilustaan The Guardianissa:

The Guardianin artikkeli Greta Thurnbergista: